Lån utan säkerhet

Ett lån utan säkerhet kallas vanligtvis för ett privatlån eller ett blancolån. Man kan normalt låna från 10 000 kr upp till 400 000 kr, beroende på val av bank eller finansbolag. Lånet löpet ofta på mellan 1 år och upp till 12 år med en ränta för lånet som ligger på mellan 6 % upp till 30 %, beroende på låntagarens kreditvärdighet och hos vilken långivare man väljer att låna.

Ett lån utan säkerhet är avsett främst för konsumtion. Det betyder att låntagaren fritt kan disponera pengarna som den önskar. Man kan låna för att reparera huset, köpa nya vitvaror, köpa en bil, resa eller för att infria olika drömmar eller krav.

För ett lån utan säkerhet behöver man inte lämna några borgensåtaganden för lånet, det är den personliga kreditvärdigheten som utgör underlag för om banken eller finansbolaget ska bevilja ett lån eller inte. Desto bättre inkomst och kredithistorik desto högre belopp och bättre lånevillkor kan man erhålla. En person som har en sämre kredithistorik kan också vanligtvis erhålla lån men ofta ett lite lägre belopp till lite dyrare ränta.

Ett lån utan säkerhet kan man söka hos alla banker och hos ett stort antal privata finansbolag. Det kan vara en bra idé att titta runt bland de olika långivarna för att se var man kan få lägst ränta för sitt lån. Vissa långivare har även kostnader för uppläggning av lånet och aviseringsavgifter varje månad och dessa kostnader kan i viss mån också spela in på totalkostnaden för ett lån.

Man kan ansöka om privatlån på Internet och där få ett förhandsbesked om man får lånet beviljat eller inte. Därefter kommer handlingar att skickas hem till ens bostadsadress som man fyller i och skickar tillbaka till banken eller finansbolaget. Det dröjer normalt mellan 7 dagar upp till 14 dagar innan man får sitt lån utbetalt till sitt konto efter att man har skickat in handlingarna.

Snabblån utan säkerhet

Utöver privatlån eller blancolån finns även så kallade snabblån där man kan låna lite lägre belopp, oftast mellan 1000 kr upp till 5 000 kr, utan att lämna någon säkerhet för lånet. Dessa lån ansöker man om på Internet och om man klarar låneföretagets kreditbedömning får man pengarna utbetalda till sitt konto direkt, oftast samma dag och i vissa fall inom 10-30 minuter, under förutsättning att man har samma bankkonto som låneföretaget.

Att låna pengar från ett snabblåneföretag kostar oftast lite mer än vad det kostar för traditionella lån hos banker och finansbolag men i gengäld får man besked direkt och pengarna utbetalda väldigt snabbt. Kostnaden för att låna 3 000 kr i 30 dagar brukar ligga på mellan 300-500 kr och består av dels uppläggningsavgift och dels räntekostnader för lånet. Det är ett bra alternativ om man hamnar i en tillfällig svår ekonomisk situation där man behöver kontanter omgående för att lösa ett uppkommet behov.

För att erhålla ett snabblån krävs inga säkerheter, bara att man uppfyller låneföretagens krav på kreditvärdighet. Lånet löper på 30 dagar och ska ses som ett tillfälligt handlån som ska återbetalas i samband med att man får sin lön.

Lämna en kommentar