Låna pengar utan säkerhet

När man behöver låna pengar för konsumtion, exempelvis för att resa, göra något inköp, renovera en bostad eller bara för att dryga ut kassan med så finns det ett antal olika låneformer att välja mellan där man kan låna pengar utan säkerhet.

Om man ska låna till en bostad eller en bil finns det lån där man har bostaden eller bilen som man köper som säkerhet. Det krävs därmed ingen ytterligare säkerhet för att få dessa lån. Dock kan pengarna som man lånar endast användas för just det ändamålet.

När man lånar pengar utan säkerhet så är det ens egen kreditvärdighet som är låneföretagets säkerhet. Det innebär att det krävs en god historik som påvisar dels betalningsviljan men även betalningsförmågan. Låneföretaget gör en kreditbedömning om ens inkomst räcker till för att amortera på lånet och de kontrollerar även historiskt om man tidigare har misskött lån eller andra krediter som har lett till att man fått betalningsanmärkningar.

Alla banker och finansbolag gör alltid egna individuella kreditbedömningar så en betalningsanmärkning behöver inte betyda att man inte får lånet beviljat, dock kan man få ett lägre belopp beviljat och/eller få betala lite högre ränta.

Privatlån och blancolån

Ett privatlån, tidigare även kallat blancolån, är ett lån utan säkerhet. Man kan låna mellan 10 000 kr upp till 300 000 kr och man får använda pengarna till vad som helst. Man kan ansöka om privatlån hos en bank eller ett finansbolag. Oftast kan man ansöka om ett privatlån direkt på Internet och då även få ett preliminärt besked om man får lånet beviljat eller inte.

Därefter skickas handlingar hem till bostaden som ska fyllas i och skrivas under. Efter att banken eller finansbolaget fått in dessa handlingar gör de en manuell kreditbedömning och får man lånet beviljat har man oftast pengarna utbetalda till sitt konto inom en till två veckor.

Lånet har en ränta som ligger på mellan 12 % upp till 24 %, beroende på långivare, och ska amorteras månadsvis i mellan 1 till 12 år.

Snabblån

Snabblån, även kallat mobillån, smslån eller microlån, är en annan låneform där man kan låna ett lägre belopp utan säkerhet. De företag som tillhandahåller snabblån lånar normalt ut mellan 1 000 kr upp till 5 000 kr. Man amorterar inte på ett snabblån utan man lånar på 30 dagar vilket innebär att man återbetalar hela loppet på förfallodagen.

För att få ett snabblån beviljat krävs att man har inkomst, är myndig, bosatt i Sverige och att man inte har några betalningsanmärkningar.

Snabblån ansöker man om på Internet eller per sms. Man får direkt besked om man får lånet beviljat och efter att en handläggare granskat ansökan får man pengarna utbetalda omgående så att man har pengarna på kontot samma dag eller senast dagen efter.

Man kan ansöka om lån dygnet runt alla dagar i veckan men lånet utbetalas endast under låneföretagets öppettider. Vissa låneföretag har öppet även på helgerna och om man har samma bank som låneföretaget kan man få pengarna utbetalda även på helger.

Ett snabblån kan upplevas som betydligt dyrare än vanliga lån då man får betala uppläggningsavgift och ränta som kan uppgå till 20 % av beloppet eller mer. Det innebär att om man lånar 3 000 kr så betalar man tillbaka 3 600 kr inom 30 dagar. Avgifterna är inte högre än för andra lån, oftast tvärtom, med i relation till det belopp man lånar så upplever man avgifterna för snabblån som väldigt höga.

Lämna en kommentar